Zoznámte sa s oxygenoterapiou - inhaláciou koncentrovaného kyslíka

Podstatou oxygenoterapie je rovnomerné zásobovanie organizmu koncentrovaným kyslíkom. Kyslík v medicínskej kvalite inhalujeme prostredníctvom zariadenia, ktoré sa nazýva kyslíkový koncentrátor.

Koncentrovaný kyslík zlepšuje energetický potenciál organizmu, zvyšuje psychickú aj fyzickú výkonnosť, urýchľuje regeneráciu síl po prekonaní choroby, priaznivo ovplyvňuje ochorenia centrálnej nervovej sústavy, kardiovaskulárneho systému, ochorení tráviacej sústavy, urologických, gynekologických a onkologických ochorení, ochorení pohybového aparátu.

Pôsobí preventívne proti nádorovým ochoreniam, zmierňuje nežiaduce účinky farmaceutickej liečby, dokáže zvýšiť telesnú kondíciu pred plánovanou operáciou, športovým výkonom alebo psychickým vypätím. Zároveň dokáže spomaliť proces starnutia, zbaviť sa vrások i celulitídy.

 

Ako funguje oxygenoterapia?

Kyslíková terapia obyčajne trvá od tridsiatich minút až do niekoľkých hodín. Počas jej trvania máte na tvári nasadenú kyslíkovú kanylu alebo masku pripojenú k prístroju, ktorý separuje kyslík vo vysokej koncentrácii z okolitého vzduchu. Tento prístroj sa nazýva kyslíkový koncentrátor, stretnete sa aj s názvom kyslíkový prístroj alebo oxygenátor. Môžete sa rozhodnúť pre intenzívnu každodennú terapiu alebo siahnuť po ozdravnej inhalácii kedykoľvek, keď sa cítite byť na konci so silami. Každá absolvovaná inhalácia sa okamžite prejaví na organizme v podobe obnovenej vitality.

Pri oxygenoterapii je veľmi dôležitý pitný režim, zvýšenie dávky vitamínov a antioxidantov, ktoré organizmu pomáhajú zbaviť sa voľných radikálov. Ich hromadenie je príčinou predčasného starnutia buniek a množstva chorôb. Výborný prírodný antioxidant je napríklad vitamín C, zelený čaj, čerstvé ovocie, nápoje z aloe vera alebo napríklad exotické ovocie acai. Ponuka týchto produktov sa rozširuje na trhu každým dňom.

 

Pozitívne účinky ionizovaného kyslíka

Inhalácia ionizovaného kyslíka spôsobuje lepšiu väzbu na hemoglobín a rýchlejšiu saturáciu buniek kyslíkom. Boli potvrdené protizápalové účinky negatívne ionizovaného kyslíka, ako aj pokles sedimentácie erytrocytov či baktericídny a antivirotický efekt. Záporné kyslíkové ióny sa takouto formou inhalácie ľahko dostanú krvným obehom do mozgu, kde prebieha maximum tvorby sérotonínu (tzv. hormón šťastia). Tento hormón ovplyvňuje celkovú náladu, kvalitu spánku, znižuje vnímanie bolesti, zlepšuje dýchacie problémy, astmatické stavy, bronchitídy a depresie.

K ďalším plusom kyslíkovej terapie patrí zlepšenie látkovej výmeny, posilnenie imunity, očista od toxínov, zníženie krvného tlaku a krvnej zrážanlivosti. Kyslík urýchľuje hojenie rán a popálenín, pôsobí bakterostaticky až baktericídne (sezónne vírusové ochorenia, Covid-19, chrípka). Pokiaľ ste po operácii alebo ste prekonali náročnú chorobu, pomôže vám urýchliť a uľahčiť rekonvalescenciu, ale aj minimalizovať negatívne účinky, ktoré po sebe zanechali liečivá.

Sú známe odborné publikácie, ktoré potvrdili pozitívny efekt záporne ionizovaného kyslíka na činnosť kyslíkového metabolizmu a stabilizáciu bunkových membrán. Pri dlhodobom pravidelnom používaní oxygenoterapie s ionizáciou dochádza k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu užívateľa. K ďalším plusom kyslíkovej terapie patrí zlepšenie látkovej výmeny, posilnenie imunity, očista od toxínov, vyhladzovanie vrások a spomalenie procesu starnutia.

Kyslíkový koncentrátor je bezpečným zdrojom kvalitného kyslíka

Kedysi bola táto technológia ťažko dostupná, hlavne kvôli vysokej cene spojenej s nákladmi na stroje pre presné dávkovanie kyslíka, s cenou na dodávky plynu a s bezpečnosťou pri manipulácii s tlakovými nádobami. Tieto komplikácie sú už teraz vďaka kyslíkovému koncentrátoru vyriešené z technologickej aj z ekonomickej stránky. Kyslíkový koncentrátor je ľahko ovládateľné zariadenie, ktoré z okolitého vzduchu oddeľuje kyslík a v určitom prietoku (v litroch za minútu) ho dodáva buď pulzne alebo kontinuálne v rôznych koncentráciách.

Kyslíkový koncentrátor Oxy Anion Professional, ktorý nájdete v našom e-shope, využíva najmodernejšiu technológiu PSA. Na výstupe z výkonného prístroja je koncentrácia cca 90 % pri prietoku 5 l/min, pričom sa do pľúc dostane hodnota okolo 35 – 40 %, pretože pri inhalácii dochádza k zmiešavaniu inhalovanej zmesi s okolitým vzduchom.

Pri krátkodobej aj akútnej inhalácii koncentrovaného kyslíka nie je možné predávkovanie, pretože počas jedného nádychu naviažeme iba toľko kyslíka, koľko je organizmus schopný naviazať na hemoglobín, zvyšný kyslík vydýchneme späť. Kyslíková terapia je komplexnou liečbou. Nepôsobí iba na chorý orgán, ale na celý organizmus. Táto terapia nie je riziková a je univerzálne použiteľná.

Priaznivé účinky absolvovanej oxygenoterapie pretrvávajú ešte veľmi dlho a udržujú rozbehnutú regeneráciu organizmu na bunkovej úrovni. Výsledky terapie sú pozorovateľné na prvý pohľad. Dobre okysličený organizmus oplýva nielen zdravím, ale aj krásou. Kyslík zároveň upokojuje nervový systém. Preto sa zhlboka nadýchnite. Je to ten najdostupnejší zdroj dobrej nálady.